Dit en dat
De ergste twee van NRC zijn Janneke Vreugdenhil ("Janneke Vreugdeloos"; altijd foto's van haar van 25 jaar geleden) en Joël Broekaert ("Joel Broekbaard", met Derksen en Engel strijdend om de titel Goorste Man van Nederland). Dus die ga ik elk apart bespreken.
Hieronder eerst wat dingen die ik de afgelopen tijd in NRC aantrof. Wat me opviel: het is wat culinaire schrijvers betreft een duiventil.
Sam de Voogt
Dat "Pan con tomate zo'n simpel gerecht is; daar [in dat kookboek] had wel wat verrassenders mogen staan", de omhooggevallen culinaire nul.
Begin eens met het te maken zoals het moet (tomaten die van binnen nog "groen" zijn over het geroosterde brood uitknijpen).
Begin eens met perfecte ingrediënten, want dat is namelijk de essentie (wat de eerste de beste NRC culi kwaker natuurlijk niet beseft, nee, dan zou die niet in NRC schrijven, naast die pastinaak Vreugdeloos en die vieze Broekbaard...).
Simple cooking cannot be done by simpel cooks. Simpele lullen kunnen niet over simpele culizaken schrijven.
Yassa recept uit het boek Reishonger van Sabine Koning (65 recepten voor tweedehands € 12,50 ex verzendkosten), nóg een artikel van de culinaire rukker Sam de Voogt.
"Voor 4 à 5 personen het sap van één citroen". Woehahahahahahahaha! Die Sabine heeft zich bij de magere billen laten grijpen (zoek op die naam, ga naar afbeeldingen en zie dat ze zich nooit anders dan van het middel naar boven toont).
Per poot, dus per persoon, het sap van 3 à 4 limoenen ja! De essentie van Yassa is dat je dan dat zuur reduceert met een uur lang sudderen van de marinade.
God wat een gelul en geklets allemaal weer...
Een artikel van die Hoepel over een Indonesische kok die Oseng oseng maakt. Die "chef kok" van die tempeh, die snijdt alles met een broodmes, nou jullie weer. Tempeh met een broodmes snijden...
En die kok van het geflopte NRC restaurant; vieze slierharen en geen petje op. Allereerste kritiek op dat restaurant: "Haar in het eten". En die vent steekt zijn hand met ring en al een kip in, gatverdamme... Geen wonder dat die tent slechte recensie op slechte recensie scoort...
Moshik Roth
Dat is een of andere lul die in Amsterdam "het beste restaurant van de wereld" gaat beginnen. Nou, dan weet je het al. Een hele pagina in NRC.
Hij is "de bedenker van de hamburger van gevriesdroogde meloen". Hij gaat "spaghetti en noedels maken van groenten. Voor kinderen, zieken en bejaarden". "Pizza, McDonald's chicken sensation, hotdogs, cola... Heerlijk". "Na Amsterdam moet Kuala Lumpur volgen en daarna Kaapstad, New York, Rio de Janeiro en Shanghai". "De ober zet een bord neer van helder glas, met een palet van groenten en bloemen". "Ik ben in balans met mijn lichaam" [130 kilo]. "Langoustines, € 95,-". "Een hamburger van tomaat is het meest bestelde gerecht".
Nooit meer wat van gehoord natuurlijk.
Vandaag fraaie broden uit de bakkerij onder mij. Hieronder een Pain à l'ancienne, een "Brood zoals vroeger".