Kletsmajoren: Huibers

Aka Huivers

(Ik was helemaal vergeten dat ik al eens eerder over deze culinaire naaktslak geschreven heb. Zie hier. Nieuw venster.)

Geachte Huivers

Als je niet weet hoe je morieljes moet schoonmaken, dan kan je er beter niet over schrijven, Huivers. Ook uw kooktijd van 3 minuten is erg onnozel.

In mijn eind dit jaar te verschijnen culinaire scheurkalender zal ik één dag aan u wijden. Hieronder volgt de voorlopige tekst. Ik overweeg om volgend jaar (omdat ik nu een abonnement op de Kutkrant heb) een werkje te publiceren met alle teksten die ik dit/uw @dres heb gestuurd of nog ga sturen. Ik aarzel nog over de titel. "Kan het stompzinniger?", zoiets.

Met vriendelijke groet, Dr M W J M van Thiel

Morieljes

In de Volkskrant een recept met morieljes van ene Huivers, en zoals erg dikwijls in die krant een recept gespeend van elke culinaire kennis.

Die morieljes moeten worden schoongemaakt, maar als je paddenstoelen gaat wassen, dan zuigen ze water op en verliezen ze hun smaak. Nu weet ik wel dat je dikwijls leest dat je met morieljes niet anders kan dan ze wassen, maar dat wil niet zeggen dat dat dus correct is.

Niet enkel het lelijke stuk van de stengel snijden, maar zoveel dat je een gaatje ziet, via hetwelk je het interieur kunt uitspoelen. Dat is veel minder erg dan ze in zijn geheel te spoelen. Het zand wat in de kop zit blaasje eruit met een lege plantenspuit. Huibers snijdt ze doormidden en wast ze dan. Het kan niet dommer. Hij weet ook niet dat je ze vrij lang moet bakken tegen de giftigheid.

***

Weledelzeergeleerde heer Van Thiel,

Dank voor uw fijne reactie. Ik heb zojuist uw blogje bekeken en moest er smakelijk om lachen. Vooral de quote van mijn goede vriendin Sylvia, de prijkt nogal prominent. Ik wens u heel veel sterkte en kom maar door met die scheurkalender. Sylvia Witteman schrijjft over mijn blog in de Volkskrant.

["smakelijk lachen om de quote van mijn goede vriendin"? Wat is dat voor stiekeme taal?]

Overigens, als u goed gelezen had: morieljes even gesmoord, daarna met sherry laten inkoken en nog 8 minuten door pruttelen. Uw kookkennis stelt me wat teleur. Het is mijn vak, ik ben graag bereid om u te woord te staan.

Het allerbeste gewenst en dat is echt gemeend,

Ene Marcus Huivers

***

Niet zeuren Gluipers. Hierboven is "zijn vak" kok, hieronder is het zielknijper. Omslag boek Huibers heeft honger. Huivers!

Asperges in kraanwater koken...

En dan die shit-honing (de tijm is er al bij maar de geitenkaas nog net niet)

En je vergat te melden waar gewone mensen lamsfond kunnen kopen

***

Geachte Doctor van Thiel,

Dank wederom voor uw constructieve bijdrage. U presenteert zich als een geleerd mens, maar waar uw vermeende kookkennis vandaan komt is volstrekt onduidelijk. Autodidact?

In antwoord op uw vragen:

Asperges koken, hoe anders? Drie weken luchtdrogen in een schapenschuur?

Een zoetje bij een zuurtje komt elke saus ten goede. Ik ben daar overigens zeer terughoudend in (als u onze rubriek echt zou volgen zou u dit weten).

Lamsfond koop je gewoon bij de slager.

Ik doe niet aan diagnosis op afstand maar voor u maak ik graag een uitzondering [net als voor Baudet, in de Volkskrant]. Zoek een goede psychiater, al is het maar voor menselijk contact. U komt op mij over als eenzaam en verbitterd mens. Wij van de Volkskeuken nemen uw reacties in ieder geval niet meer serieus. Blijf ze vooral sturen, wij reageren er niet meer op. Dat doen we niet snel en dat is best sneu.

Alle beterschap gewenst namens de Volkskeuken,

Marcus Huibers


Geachte doctorandus Huivers;
Ik zal hieronder een lijstje gaan aanleggen van uw culinaire kwaak.

***

Wat dacht u van asperges koken in een aspergefond, getrokken van de schillen en de kontjes?

***

Lamsfond bij de slager? Flikker op bejaarde zeurpiet!

***

"Mijn slager maakt de runderrollade van doorregen vang." Dat heet de omloop, ja.

***

Die Huivers, dat is zo'n type wat in de krant schrijft dat hij bang was dat de nieuwe BBQ te groot zou zijn voor de deur van het dakterras. Zo'n type.

***

"Om de haverklap stond ik sardientjes te grillen" waarop een beschrijving volgt van hoe je ze schoonmaakt of beter: hoe je ze níet moet schoonmaken. Eerst uithalen Huivers, en dan pas de schubben eraf, en dat niet met een "aardappelmesje" maar met je duimnagel als je ze onder de kraan aan het spoelen bent.

***

"...El Bulli dat lang als het beste restaurant van de wereld werd beschouwd." In apelulleblaadjes wel ja.