Kletsmajoor Smack

De culinaire en ook niet-culinaire veelschrijver Mac van Dinther, aka Smack.

"Tomaten snij je met een kartelmes" Ja, als je geen behoorlijke messen hebt wel ja.

"Het hoofdgerecht is een Grande Boeuffe van haas" Wat is dat nou voor gelul, Grande Boeuffe?

"Vlees uit een vuurmonster dat 1.300 graden haalt" Waar slaat dat nou op? Daar kan je Keulse potten in bakken.

"Pitjil is iets typisch Surinaams" Het is de Surinaams-Javaanse schrijfwijze van Javaans pecel [pètsjèl].

"Die schepen met slaven, die namen bacalao mee om die slaven te eten te geven" Gelul, want hoe kan je op zee nou bacalao ontzouten. Ongeweekte stokvis ja, die ze zó moesten eten.

"Een tropische jacht-schotel" Gewoon filosoof met zuurkool ernaast.

"Lezers van de Volkskrant eten alleen scharrelkip" Woehahahahahahahaha!

"Panko is fijn paneermeel" Waar slaat dat nou op?

"Potage Byron" Gelul.

"Een stuk bavette zo dik als een stoeptegel" Gelul.

"Puits d'amour komt uit een dinertje van koning Willen III rond 1850" Gelul.

"Een rubané is een driekleurenpudding" Gelul.

"kokkels in hun eigen schelp" Gelukkig maar dat ze niet vreemd gaan.

"Hij bestelde rustig 150 oesters op zijn privévertrekken. Dat was dan voor twee personen." Mijn opa at 12 dozijn in z'n eentje.

"konijn heeft een pissmaak " Andere leverancier zoeken misschien.

"Asperges zijn een zwaar overgewaardeerde groente" Als je niet kan koken wel ja.

"wordt de zaal verluchtigd met ananasboompjes" Sinds wanneer groeit ananas aan een boom?

"ontsierd door een struikgewas van sla en lijmige bloemkool op een rommeltje van groenten en drassige wentelteefjes, maar slecht is het ook niet" Je houdt het allemaal niet voor mogelijk wat die Wammes Waggel van de Nederlandse culinaire wereld uit z'n pen weet te krijgen.

"Energiezuinige lampen, biologisch beddengoed, fairtradehanddoeken, biologisch appelsap, ontbijt met sojakaas, veganistische worst en veganistische vleessalade" Mevrouw ken ik hier ff erges brake?

"Pomtajer" Dat heet in Nederland gewoon taro.

"Madagaskar peper" Dat heet hier kubebe of staartpeper, óf als het wild geplukte is Voatsiperifery.

"distelolie" Germanisme. Dat heet hier saffloerolie.

"Als een barkeeper het lokaal van een collega bezoekt, serveert die hem vaak een shot Fernet. Alleen een echte barman kan die wegtikken zonder een spier te vertrekken." Ongelofelijke zwetser. Dat verkoopt elk Italiaans restaurant.

"Voor sinaasappelgelei werd vroeger waarschijnlijk vislijm gebruikt" Waar slaat dat nou weer op. Dat deden ze met mastiek of met kalfspoot.

"Bakbanaan kun je niet rauw eten want ze hebben dezelfde soort zetmeel als aardappelen" Over gelul gesproken. Aardappel is een tweezaadlobbige plant, banaan een eenzaadlobbige, en dus is de structuur van het zetmeel per definitie totaal anders.

"zwarte inktvisinkt" Goh...

"chips van aardappel" Goh...

"Groene komkommer" Goh...

"Escabeche is een oeroude conserveringsmethode in een zure marinade" Het is vlees of vis met wat azijn gemarineerd en daarna geweckt; dat wecken is hier de conserveringsmethode.

"De Meesterproef ging in januari open en is een groot succes: het zit avond aan avond vol. Punten: 6,5" Lul maar raak dus.

De restaurants waar ie komt serveren fraaie zaken.
Lamsvlees met popcorn, Yoghurt-kerrie ijs, Zalf van rode biet, Gelei van wortel en sinaasappel, Voorgerecht van spelt en aardpeer, Minipastinaak die zilver gepaintbrushed is, Sprietjes tarwegras, Zure bloemkool, Monniksbaard, Modern ballet van hazelnoot geitenhangop zure paddenstoeltjes en roggekorrels, Een dunne pizza met zachte zoete rozenbottelgelei, Sintjansrogge, Een soepje van gierst, Kervelwortel, Zoethout en crumble van brownie, Bloedzuring, Koolvariaties in nori gewikkeld, Kool met macadamianoten, Licht gebonden groentenat van aardpeer, Crème van aardpeer, Zuurdesemtoastje met zultcrème, Hete bliksem in zoete kaneelsaus, Biet met grapefruit, Jonge prei en karnemelk, Gegrilde augurk, Lavendelsorbet, Spons van pistache en spons van wortel, Een knapperig cilindertje van gedroogde appel, Kweeperenmosterd, Passievrucht-poeder, Pinda banaan en kokos onder een een breekbaar dekseltje met een plaatje van Bruce Lee en de tekst 'Hit Me', Sorbet van citroenbier, Oesters in chardonnaye onder een suikerspin met rozensmaak, Puree van pastinaak, Kip met haverwortel, Spruiten van jonge beuk, Zaad van pimpernel, Dwergcitroen, IJs van pompoen, Sneeuwbal van geitenmelkijs, Puree van oude aardappelrassen, Kwartelei met topinamboer, Gefrituurde groene rijst, Beekforel met meiknol, Slakken met beukennootjes, Wortel van kleefkruid, Oestertapiocaparels, Gegeleerd tomatensap, Pudding met smaak van rogge, Peterseliewortel met rozenbottel en jeneverbes, Bellota-eierdooier, Algen en chlorofyljus, Choclolade tattoo, Sorbet vitamine C, Gel van aardpeer en mandarijntjes, Bladgras-alggroen, Een emulsie van olijfolie tomaat en aardbei, Melkchocoladebonbon met ansjovis...
"Kortom een culinaire performance op een esthetische en zintuiglijke ervaring"

Doet u mijn maar een bord warm ete ober.

Laatst was hij gearresteerd bij een klimaatprotest. Had tegen een agent gezegd "Doe niet zo kinderachtig". Verhaal erover in de Volkskrant. "Hierop werd hij door de agent met geweld tegen een politiebusje aangeduwd". De heilige verontwaardiging spatte van de man af; de kakelkont "blijft verdacht van het beledigen van een agent" hahahahahaha!
De volgende dag een verhaal van hem van twee en een halve bladzijde erover in de krant. Kassa! So spürt man die Absicht... De aanstellerige nationale martelaar.

Een blikje Spam.