Kletsmajoren: Kwaakhoofden

Oude reclames van Ça va seul. Een man die zijn schoenen poetst met Ça va seul.

Druipsnor

In de Eten en drinken bijlage AD een interview Ilja Gort

"Eerst de wijn en dan het gerecht" wat natuurlijk gelul is, en zeker met dat fabrieksbocht van hem.

"In een supermarkt kun je er nog wel van uitgaan dat de wijnen die wat duurder zijn ook beter zijn." Nou, ik heb erg sterk de indruk dat hoe duurder wijn bij AH (die zijn wijn verkoopt) hoe groter uilezeik.

In de horeca: "Gelukkig komt het ook voor dat iemand een wijn van 6 Euro aanbiedt voor 12 Euro." Ja hoor. In de horeca moet alles drie keer over de kop. 1: inkoop, 2: vaste lasten, 3: winst.

Dat je in Frankrijk bij een wijnboer moet gaan proeven en dan een paar doosjes in de achterbak moet gooien. De klassieke fout.

Die vent blijkt vegetariër te zijn. Vandaar die smerige druipsnor natuurlijk.

Een muur ergens in Frankrijk met een deels verdwenen reclame-schildering van Ça va seul.

Hamersmaak

Ook in het AD.

Zuurkool met bonen erdoor. Daarbij rouille, tweede stupiditeit. En dan ook nog dat alles in een nergens op slaand lulrecept.

Dat ontzagwekkende getrut over kwarteleitjes bakken in een poffertjespan. Die krijg je er nooit meer uit als je de vetspuit of de boter niet fors gebruikt, maar dát staat er niet bij. Klok horen luiden en overgepend zonder het zelf te proberen. Maar wat maakt het uit? Nederlandse krantenlezers zijn toch culinair te stom om iets anders te denken als het mislukt dan "Het zal wel aan mij liggen".

Salade met croutons van "donkerbruin brood". Tsja, als je popi wilt doen...

Een salade met zure haring, zure augurk, zure appel en zure room. Kan je een culinaire lul zijn...

"Koreaanse aubergine salade". De klok alweer horen luiden. Dat is geen Korean salad met eggplant, dat is een salad met korean eggplant.

"Ik leerde dat het woord salade afkomstig is van het latijnse salata, wat gezouten betekent". Zeker zeker, maar vertel er dan wel bij waaróm die salade salata is. Simpel. In Zuid-Europese landen gaat er zout over de sla. Erg lekker.

Een oude foto van een Ça va seul winkel, met het personeel ervoor staand.

Neus

Jeroen Neus krijgt de Van Damp prijs. Artikel in de Volkskrant van Nel Kletserkwaken.

Vroeger maakte Neus leuke uitzendinkjes, tegenwoordig heeft hij zijn ziel verkocht een de aardappelboer Aviko voor culinair slaplullige reclamespotjes. Poen gaat voor!
In zijn eigen rubriek kookt hij met sobrasada, zie hier (alle links in een nieuw venster), in de spotjes lult hij erom heen. "Recept met sobrasada. Neem chorizo...". Zie hier.

Tegenwoordig ook nog wel kookrubriekjes. "Gewoon, normaal eten". Nou, dat valt nogal mee. Zeeduivel met mosterdkorst. Lobster roll met rivierkreeft. Loempia van zwarte pens. Varkenswangen in jagerssaus. Fattoush salade met labneh. Dit alles binnen 15 recepten die ik doorkeek, en waarin trouwens drie keer kalkoen-rollade in bladerdeeg.

Maar goed, ik heb hem gefeliciteerd met de prijs vernoemd naar de grootste culinaire drol uit de Nederlandse geschiedenis.

(Van Damp en zijn prijs zijn trouwens uit de mode. Nauwelijks wat over die prijs en die neus op internet te vinden. En zo hoort het.)

Een oud Renault speelgoedwagentje met een reclame van ¸¢a va seul erop.

Pascal Halal

"Mijn ideaal is dat chefs hun technieken - zoals Frans moleculair, of Noord-Afrikaans - toepassen op de Indische keuken". Als het mij maar bespaard blijft!

"Pas sinds kort zijn er in Nederland ook topkoks die een nasi goreng op de kaart zetten". Kan je nog kwaken kwaak dan mee.

"In de betere restaurants moet het ook wat minder, omdat er vaak dure wijnen worden geschonken die niet overruled moeten worden". Iemand die zoiets zegt hoort in de gracht gestampt te worden.

"Gedeconstrueerde sajoer lodeh". "Gepureerde sajoer boontje, ingevroren in de vorm van een klompje". God wat een lul...

Een man leunt op Ça va seul, volgens de tekst met vertrouwen in het onderhoud ermee.

Rukmina

De Telegraaf. "Liefde op de bakplaat" Godsamme naaie... "Smakelijke én sexy ovenrecepten" hep je ff een teiltje... Geschreven door de vage allochtoon met nul kennis van de westerse keuken Bakplaat Ali.

"Taleggio in dunne plakjes": dat moet je Godverdomme eens komen voordoen, hoe je romige kaas in dunne plakjes snijdt. Daar moet de Profeet aan te pas komen! "Babywortels" wat babywortels? "Laat de kip als die gaar is 10 minuten rusten en dien dan heet op." Een Perzische taart met "lichtbruine basterdsuiker". Niet-allochtonen noemen dat gele basterdsuiker, afgezien van het feit dat hier bedoeld is rietsuiker.

Een neger poetst zijn schoen.

Woutwijk

Aan Kloter Woutwijk gaan we weinig woorden vuilmaken.

"Portugese Caldo verde wordt gemaakt van boerenkool". Van palmkool, ja!

Boerenkool in Portugal, hoe kan je het verzonnen krijgen. Dat is wat Nietsche in Die Geburt der Tragödie artiestenmetafysica noemt.