Kletsmajoren: De Volkskrant-dametjes

Naast een blaaskaak, een "zogenaamde professor" en een nicht heb je bij de Volkskeuken vier dametjes. Een ervan, de Nepchinees, kreeg al separaat een beurt. Nu even nog die drie andere kakelkonten.

Eén ding hebben die drie dametjes en trouwens ook de Nepchinees gemeen: het wemelt van de recepten waarvan afstraalt dat ze niks gekookt hebben maar enkel overgepend.

Het klaarmaken van een lamskop, voor de gril.

Talina van der Hoed

Courgette gratin. Een slap omgebouwd recept uit Trouw van enkele dagen eerder. Veek minder mooi want schijfjes in de oven in plaats van kapje eraf, inkruisen, olie, kruiden, oven. En weer vagoterisch natuurlijk. De Volksvagoteriër.
"Consommé is dubbel getrokken bouillon". Je klets uit je nek wijffie. Je hebt consommé simple en je hebt consommé double. Die double is dubbel getrokken, zeker, maar dat is vanwege het klaren ervan.
Hartige taart met sjalot. Dat is met "Franse Comté". Jammer. Ik vind Zambiaanse Comté veel lekkerder.
Knoflook "een milimeter dik snijden" en tegelijk met de ui bakken, oftewel hoe verbrand ik mijn knoflook zo snel mogelijk.
"Balsamico en honing toevoegen". Mensen die wel kunnen koken gebruiken dan Vincotto.
Die Hoed nóg een keer; fruit-yoghurt ijsjes. Dat je die in drie weken moet eten om kristalvorming te voorkomen. Als je niet goed hebt geroerd (als je geen ijsmachine hebt) dan zitten die kristallen er al na één uur in.
Die Hoed alweer, Koreaanse salade met tofugehakt. "Larb" heet die salade. "Koreaans", de suffe doos. Laos ja.
Blokjes rauwe aardappel "minstens vijf minuten laten pruttelen".
"Frituur de peterselie ongeveer een minuut ... Frituur nu de peterselie nog een halve minuut". Tien seconden maximaal ja, alles bij mekaar...
"15 gram selderij". Wat 15 gram selderij? "Duw de balletjes een beetje plat in de sesamzaadjesn en bestrooi ze met de resterende zaadjes." Ik zou zeggen rol ze door de zaadjes en druk ze dán plat.
Het is werkelijk zo'n ontzagwekkende culinaire kut, dat wil je niet weten. "Vegetarische goulash" gaat ze maken. "...vond ik mijzelf plots in de winkel om voedselkleurstof te kopen". Kleurstof! Gaat ze daarmee "fondant-figuurtjes" maken en dat kost tijd en daarom die vegetarische goulash "want die is sneller klaar", Gristus van de hoeren...

Zes halve lamskoppen die met olijfolie en knoflook in de oven gebraden zijn.

Loethe Olthuis

Zwarte bonen in Provençaalse saus, popi-vegan. Dit is een kruising tussen de klassiekers Meurette-champignons zonder eieren en rode bonen in rode wijn. Verzin een keer zelf iets. Dat vegan-popi is trouwens ook een excuus. We pennen het Meurette recept over, en in plaats van spekjes en eieren doen we er bonen in.
Olthuis maakt ook een "knoertig" gerecht met nectarines. "Snij de nectarines met schil rondom tot op de pit in ongeveer vijftien dunne plakken" Nou u weer.
Olthuis weer, Provençaalse tian. Niet al die flauwekulkruiden maar Herbes de Provence aub. En olijfolie én boter, en niks citroensap.
"Pizza's met een groentebodem zijn populair". Bij een bepaald soort trutten wel ja.
Plaatste een recept van een bladerdeegtaart gevuld met boerenkool-stamp. Pilletje vergeten zeker.
"De enige echte bloedsinaasappelen komen uit Sicilië." Lulpraat. Malta.

Een halve lamskop op je bord..

Marie Louise Schipper

Paddestoelen [paddenstoelen ja; ik kan er ook niks aan doen] met peterselie en pasta. "Het is inmiddels duidelijk dat we plantaardig moeten gaan eten". Daar gaan we weer.
Schipper nog eens, roomboterkoek met gember. "Croma, zou dat nog bestaan?" Je bent van de pot gerukt of je bent het niet.
"Drie bietjes (gekookt)". Die zijn niet gekookt, die zijn gestoomd.
"Kikkererwten, dat is calorie-arm."
Culinair geteem over "kippendijtjes zonder bot" die je in de blender moet stoppen, zonder te melden dat ook het vel en het vet eraf moet.
Die niet weet dat "groene tomaten" iets totaal anders is dan onrijpe tomaten. Dat is een sóórt tomaten. De groothandel heeft ze (en in bedoel géén tomatillo).