Algemeen Dagblad

"Zo maak je je nasi - en negen andere klassiekers - die net even anders smaken!"
Weer zo'n culinaire drol van Eatertainment.
* Vego chili con carne: met zoete aardappel ipv vlees. Bonen met aardappel, hoe kan je het verzonnen krijgen...
* Dame blanche met óók stukjes speculaas erdoor, goh!
* Nasi met bloemkoolrijst, vreet het zelf!
* Gehaktbrood maar dan met ketjap erdoor, goh! (hebben ze bij Jumbo ook en dat is een gerecht wat ernorm gaat vervelen)
* Schnitzel maar dan met gepofte aardappel en prei, goh!
* Calzone met kip, pesto, champignons en mozzarella: champignons met mozzarella, dat is een erg slechte combi
* Schnitzel van aubergine, vreet het zelf!
* Rosbief met honing-mosterdsaus, like wow man!
* Vis-tandoori: wat daar "net even anders" aan is dat weten ze zelf niet...
* Vol-au-vents; "Pasteitjes kent iedereen. Maar als je de bakjes ook nog zelf maakt, dan is het helemaal lekker!"

***

Geciteerd wordt de reclamestrateeg Tim de Heijer (Tim Ge-eier). Over verkoop trucjes. "Bijvoorbeeld een ober die direct bij binnenkomst vraagt 'Rood of wit?'" Ik vraag me af in welk restaurant die paardelul gaat eten...

***

Eatertainment. Dat is het bedrijf wat de recepten in het AD verzorg. Het kan allemaal niet zwakzinniger. Riblappen zouden in 45 minuten gaar zijn... Minstens 2 uur ja. En dan laten ze bloemkoolroosjes die volle 45 minuten meesudderen... Bami goreng maken met olijfolie...

***

"1 white fungus, 1 black fungus". Dat is an sich al gelul, één stuks van elk, en black fungus noemen we hier muizenoortjes of koeping tikoes. "wel de paddestoelen in warm water" ... "snijd de gewelde paddenstoelen fijn". En dat allemaal zonder eerst de houterige delen weg te snijden. "Siu mai vellen", dat heet Shaomai, en trouwens we noemen dat gewoon wonton vellen hoor. En "Shaoxing", dat schrijf je shaohsing; zie het etiket.

***

In een AD weekend bijlage van begin december schrijft Hamersmaak (ja, of mevrouw Hamersmaak, dat is nooit zo duidelijk) over het koken met gerookte makreel.

Een ieder die schrijft over het koken met gerookte makreel, die moet uitgeworpen worden in de buitenste duisternis. Daar waar geween is, en gekners van tanden.

Rauwe makreel, prima. Vers gebakken makreel ook prima, maar dan wel met kruisbessensaus.