Handboek Rond de Franse Keuken:
Nonnenscheten

Iets wat in Frankrijk is uitgevonden, en van België tot in Spanje in reuzel wordt gebakken, dat zijn de Pets de nonne, in België Nonnevotten, nonnenscheten. Gefrituurde in een knoop gelegde (vandaar nonnenscheten) strips soezendeeg. In een scheet kan je geen knoop leggen, en nonnen laten geen scheten. Zegt men. In Spanje heten ze voorzichtig Suspiros de monjas, nonnenzuchten. Uitgevonden door de abdis van het Marmoutier klooster. Essentieel is dat ze worden gefrituurd, en dat liefst dus in reuzel.

200 ml melk ietsje opwarmen met wat zout. Door een zeef 500 g patisserie-bloem erbij, mengen, gedroogde gist erdoor werken (hoeveelheid zie de verpakking) en goed door elkaar werken met 100 g fijne kristalsuiker. Laten rijzen onder een vochtige doek.
Tot een bal kneden en daar balletjes van maken; van die balletjes worstjes maken, die worstjes in een knoop leggen, en die knopen op een ingevette plaat laten rijzen.
Drie minuten frituren op 180°.
Laten uitlekken en bestrooien met poedersuiker.

In Radio Cuisine vertelt De Pomiane hoe hij ze met zijn vinger van de lepel in het frituurvet schuift. "Het zal u opgevallen zijn dat voor mij de vinger een van de nuttigste werktuigen in de keuken is." "Natuurlijk proeft u direct uw baksel, en natuurlijk brandt u uw mond. Binnen hun krokante korst zijn ze zacht, en heel heel lekker."

(Wat Holtkamp onder de naam nonnenscheten op Foodtube laat zien, dat is wat anders. Een bonbon. Zoek op foodtube cees stella nonnenscheten.)