Handboek Rond de Franse Keuken:
De Koning der Kazen

Afhankelijk van welke auteur je leest is de Koning der kazen Roquefort, Brie, Camembert, Reblochon of Langres. Die Brie voor alle duidelijkheid uit Meaux.

Roquefort en Langres mogen van mij zo heten, en over Brie wil ik niet oordelen. Echt heel goede vind je in Nederland niet, en als ik in Bordeaux ben vergeet ik het altijd. Het komt gewoon niet in me op om naar Brie te informeren. En overigens mag van mij Maroilles ook bij die koningen staan.

In The Cooking of Provincial France geeft Fisher een lijst van de 's Werelds eenentwintig smakelijkste kazen, in volgorde van smakelijkheid. "Werelds", maar er staan alleen maar Franse kazen op.

Roquefort
Brie de Meaux
Camembert
Pont-l'Évèque
Saint-Paulin
Cantal, Petit Cantal
Sainte-Maure
Belle Étoille triple-crème
Le Dauphinois
Coulommiers
Valençay
Saint-Marcellin
Comté
Reblochon
Fromage au Marc de Raisin
Boursin triple-crème
Beaumont
Mimolette
Munster
Tomme de Savoie
Bleu de Bresse

Die Saint-Paulin verbaast me, want zoveel beter dan Port Salut is dat nou ook niet. En dan die Boursin (Belle Étoile is net zoiets). Die Fromage au Marc de Raisin kan van alles zijn, meestal Tomme de Savoie.

(Iets leuks. Eindelijk. In de Almanach Historique de la Gastronomie Française vond ik het volgende rijmpje: "Gourmet, souviens-toi, 'remember' / Que le monarque des fromages / Est notre ancestral camembert." Fijnproever, herinner je, remember, dat de koning van de kazen onze voorouderlijke camembert is. "ember" laten rijmen op camembert, dat hebben we meer gezien. Henk Spaan: "En juin worden alle Fransen bruin". Lévi Weemoedt: "En in december / eten ze nóg camembert".)