Handboek Rond de Franse Keuken:
Koken met Gruyère

De Pomiane geeft het klassieke Raclette recept, en natuurlijk niet die gourmet flauwekul. Een stuk Gruyère bij het haardvuur houden tot het goudbruin is. Afschrapen boven gekookte aardappels.

In de Frans-Zwitserse regio bestaan nóg drie heel aardige gerechten met Gruyère. Eerst Malakoff en Beignets de Vinzel. Ik noem ze bij elkaar omdat de namen door elkaar worden gebruikt, wat niet correct is.

Malakoff zijn in witte wijn gemarineerde drooggedepte en in beslag gefrituurde "frieten" van Gruyère.

Beignets de Vinzel is heel wat anders. Schijfje stokbrood, kaasdeeg met mosterd erop, wat bloem, frituren. Zoek op kaasdingen in Kookenz en je vindt beide recepten.

Gougères. Kookdeeg maken, eieren erdoor (in kleine beetjes, schrijft De Pomiane), Gruyère erdoor, balletjes, met eigeel bekwasten, bakken in de oven.
Madame Saint-Ange schrijft "Een excellent lunch-gerecht, wat eruitziet als een brioche-kroon". Geen balletjes daar dus.

En dan hebben we nog Fondue neuchâteloise. Een in de nevelen verdwenen gerecht; nu vind je onder die naam een soort fondue. Schijven oud stokbrood, flink (Zwitserse) witte wijn erover, half droog stoken in de oven, Gruyère erop, terug in de oven.