Handboek Rond de Franse Keuken:
Geen vlees

Alexandre Dumas père schrijft in Le Grand Dictionnaire de Cuisine dat je enkel spinazie moet eten die meerdere keren opgekookt is. Hij had een vriend, een kanunnik, die op vrijdag als er geen vlees gegeten mocht worden, altijd spinazie at. Met veel gekookte eieren ongetwijfeld. Die spinazie werd de zondag ervóór de eerste keer opgezet met flink boter, en daarna elke dag opnieuw. En elke keer weer met een flinke klont boter.

Elisabeth van Oostenrijk trouwde met Karel IX, en het stadsbestuur van Parijs bood een diner aan. Maar ja, het was vastentijd, en dus geen vlees op tafel.
Tong, tarbot, griet, karper, kabeljauw, elft, forel, snoek, mul, lamprei, zalm, walvis(!), haring, spiering, kreeft, krab, garnalen, mosselen en kikkers (duizend kikkers).
Er was nog meer. Gerechten die Elisabeth niet wilde proeven. Makreel, dorade, steur, dolfijn en schildpad.