Handboek Rond de Franse Keuken:
Filet de...

Met "filet de" bedoel ik nu Filet de Saxe of Filet d'Ardennes en zo. Het is rauwe ham, maar die ham niet geproduceerd als hele bil. Het zijn de mooiere stukken. Varkensham, op Filet d'Anvers na. Dat is runderrookvlees zeg maar. Allemaal gerookt.

Filet d'Ardennes
Jumbo verkoopt het. Mooie fijne smaak. Bovenbil van de varkensham, en dus wat anders dan Jambon d'Ardennes. Pekelzout, tijm, koriander en nootmuskaat. Zouten (droog dus), drogen, roken, lang rijpen.

Filet de Saxe
Ook bij Jumbo. Mooie stevige smaak Het is gemaakt van de filet van de lange rugspier van het varken, zonder aangehecht vet. Pekelen (nat dus), roken. Vier weken rijpen.

Filet de York
Het is filet afkomstig van de beste, uiterst magere rugstukken. Licht gerookt en licht gezouten. Gevormd in een darm. Je verwacht dan een lichte fijne smaak, maar de smaak is stevig door het langzame droogproces.
Hier niet te koop.

Filet d'Anvers
Rund. Uit de muis gesneden, en dus hetzelfde stuk als paardenrookvlees.
Ik heb het nog nooit gevonden (in Antwerpen en Brussel steeds vergeten erom te vragen) en dus nog nooit geproefd. Het wordt net als Filet d'Ardennes lang gerijpt. Geen kruiden gebruikt.