Handboek Rond de Franse Keuken:
L'Auberge, de herberg

Ik eet af en toe in de lokale routier, L'Auberge, de herberg. Het eten is er goedkoop en goed. Altijd een enorm warm en koud buffet, ook soep. Daarna hoofd en na.

Erg lekker allemaal, alles zelf gemaakt. Het lekkerste vind ik altijd de Champignons à la grecque, Griekse champignons die weinig met Griekenland te maken hebben. In zoverre dat ze het in Griekenland maken met in sepjes gesneden snijbonen, en in Frankrijk met champignons, artisjokbodems, wortel, prei, bloemkoolroosjes...

Marinade maken met olijfolie, witte wijn, citroensap, korianderblad, laurier, venkelzaad, selderijzaad, saffraan, peper. Aan de kook, sudderen, koelen, groente erin. Bij de champignons gaat er wat tomatenpuree of -saus door, bij de rest niet. Die tomaat is niet klassiek, wel overal gebruikelijk en erg lekker.

Als hoofdgerecht krijg je er dikwijls opvallende dingen. Zo leerde ik dat ze in Frankrijk ook Filosoof maken, Hachis Parmentier. Met witte wijn, dat weer wel. Of ik kreeg een papillote, een pakketje Lieu noir (zwarte koolvis) en paddestoelen in varkensnet, of een andere keer in een pannenkoekje, wat deed denken aan Bocconcini.

De karaf wijn die inclusief is smaakt heel redelijk, en het vlees is er uitstekend. Bij het buffet een bordje met "Ons vlees komt uit Nederland en uit Holland."

Het nagerecht is niks. IJs uit een pak, of soesjes met chocoladesaus waar veel te veel vanille (vanilline dan dus) in zit.