Kunst

Affe mit Blumen am Fenster

Een aap naast bloemen aan een venster.

Ja, dacht ik. Einstein op de plee zal het niet heten.

Ik zag het in Lausanne, maar het komt uit een Keuls museum. Het is van Gabriel Cornelis Ritter von Max.

(Die Einstein op de plee die bestaat echt. Hoor hier, nieuw venster. Het is een persiflage op Einstein on the beach van die zeurpiet Philip Glass. Geluid harder zetten in het begin.)

Fundatie

Ik kreeg bij de Volkskrant een bijlage van Museum de Fundatie. Ben er een keer geweest en ik vond alles tegenvallen, alles. Al die schilderijen: allemaal net niks. Bekende schilders, maar allemaal minder werk.

In die bijlage nieuw aangekochte schilderijen. Weer allemaal net niks. En dat gezeur-werk van Jeroen Krabbé...

(Niet lang voordat ik in Zwolle was, was ik in het Musée des Beaux-Arts in Nancy. Het ene na het andere prachtige schilderij.)

Jan Mankes

Een gemberpot, geschilderd door Jan Mankes.

"Gemberpot met dopheide".

Ik heb ook die pot in mijn verzameling, en je ziet dat Mankes wat van het origineel afwijkt. Die decoratie komt uit een mal en is dus altijd zowat hetzelfde.

Dezelfde gemberpot in mijn verzameling.

Pier Pander

De omslag van een boek over Pier Pander.

Couperus was in Rome op bezoek in het atelier van Pier Pander.

"Wij gaan - somberen, regenachtigen middag - naar de Via Nomentana en wij treffen Pier aan in zijn atelier, dat is als een werkplaats...Het atelier van een beeldhouwer is meestal altijd zoo heel eenvoudig, zoo kaal, zoo koud, zonder al het gedoe van draperieën en bonte kleuren, waar een schilder zich meestal mede omringt."

"Die zeven glanzig blonde of zacht bruin lokkige knaapjes, zoo mollig gezond vetjes en mooi, zoo rozig blank van jeugdrimpelend vleesch, blozende niet alleen over de wangen, maar blozende van hunne kopjes over hunne dijtjes tot hunne voetjes toe."

Priemgetallen

Schilderij getiteld Het huisje waar de priemgetallen worden bewaard.

Als een rij getallen een bepaalde mathematische eigenschap heeft, dan kan je die eigenschap vastleggen in een formule. Daar staat N in en n. Het achtste de getal van de rij vindt je door voor n 8 in te vullen en zo N uit te rekenen. Ik hou het nu even simpel.

Priemgetallen vormen ook een rij. Hun eigenschap is dat ze niet deelbaar zijn door een kleiner getal, of beter: ze zijn enkel deelbaar (zonder rest achter de komma) door zichzelf en door 1. 5 is enkel deelbaar door 5 en door 1 en is dus priem. 4 is deelbaar door 2 (en 4 en 1) en is dus niet priem.

Maar voor die priemgetallen bestaat, ondanks al hun eigenschappen, geen formule. Daar wordt al eeuwen naar gezocht. Ik denk dat "enkel deelbaar door zichzelf en door 1" geen mathematische eigenschap is, en dat je dus nooit een mathematische formule zal vinden.

Kousbroek schrijft dat als er ergens in Zuid-Amerika door een mathematisch gezelschap (Sociedad Nacional de Matemáticos de Uruguay) een nieuw priemgetal wordt gepubliceerd, en wat later idem door de Oxford Association of Mathematicians, dat die beide getallen dan gelijk blijken te zijn. "Dat getal moet zich dus ergens bevonden hebben." Zie het huisje waar de priemgetallen bewaard worden hierboven. Van mijn hand.

(Ik was goed bevriend met Sammy Eilenberg. Die kwam in december altijd naar Nederland, en logeerde met de Kerst of met nieuwjaar altijd bij ons. Ik poogde wel eens met hem over priemgetallen te spreken. "Martin, you are not a mathematician. Go to the village and get me some more ollybolly. Bring some herring too.")

Georges Sieurac

Een octopus van de keramist en tekenaar Georges Sieurac uit Montain, Frankrijk.

Ik heb de keramist en tekenaar Georges Sieurac heel goed gekend. Hij is overleden toen hij tijdens een storm een omvallende eik van een meter doorsnede probeerde tegen te houden. Die dreigde op zijn kassen te vallen; hij was ook kweker. Maar ja, met een liter Martinique rum in je lijf...

Ik heb ooit Kernhem voor hem meegebracht, niet die zooi uit de supermarkt maar van een kleine producent, en heel goed gerijpt door een kaasboer uit Kollum. Hij had nog nooit zo'n lekkere "buitenlandse kaas" gegeten.

Hij had zoveel land dat hij zelfs de openbare wegen daar namen mocht geven.

Rue M. van Thiel.