Joodse grappen

Een still uit de film Annie Hall, van Woody Allen, uitgedost als rabbi.

Bochel

Er lopen twee joden door een stad, een heeft een bochel. Zegt die andere "Kijk, daar. Dat is de schul waar ik vroeger naar toe ging. Vroeger. Toen ik nog jood was." Zegt die bochel "Vroeger, toen ik nog jood was, toen had ik een bochel."

Petje

Joodse oma op het strand met haar kleinzoon. Pootje baden. Enorme golf, weg kind. Die oma op d'r knieën in het water God aanroepend, weer een golf, kind terug. Ze pakt het in d'r armen, het leeft nog, streelt huilend over zijn kopje, schrikt ineens, en roept boos naar omhoog "Hé! Waar is zijn petje??"

Boter

Plein in Moskou, grote menigte want er wordt gratis boter uitgedeeld. Uren wachten in de bittere kou. Komt er een vent op een balkon "Kameraden! De boter komt later!" Weer uren stampvoetend ik de kou, weer die vent. "Kameraden! De boter komt later en er komt minder boter! Joden krijgen geen boter!" Weer uren later. "Kameraden! De boter komt niet!" Zegt zo'n stampvoetende man tegen een andere "Joden worden altijd bevoordeeld!"

Neus

Komt een man bij de dokter, dat ie last van zijn neus heeft. "Hebt u dat eerder gehad?" -"Nee dokter, of wacht, jawel, toch wel." "Wanneer was dat?" -"In 40 45 dokter."

Ham

Een joodse diamantslijper in Antwerpen wordt bevorderd. Kan is in het centrum komen wonen. Kan ie te voet naar zijn werk. Komt ie langs een slager die een enorme Ardenner ham in de etalage heeft liggen. Elke dag wordt die ham kleiner, en die jood begint over die ham te dromen en slecht te slapen en zijn werk slechter te doen. Dus stapt ie een keer 's avonds bij die slager naar binnen. "Wat kost die ham?" Meteen verduistert de hemel, donder en bliksem, neerhozende regen, die jood naar buiten, valt op zijn knieën in de plassen, armen de lucht in, "Ik vráág alleen maar!"

Bordje

Twee bedelaars zitten tegenover elkaar bij de deur van een synagoge. De ene met een bordje "Arme jood", de ander met een bordje "Arme communist". Allemaal joden naar buiten die allemaal wat aan die jood geven. Komt de pope naar buiten, ziet dat, en zegt tegen die communist "Je moet niet communist op dat bord zetten!" Zegt die communist tegen die andere bedelaar "Shlomo, deze pope wil ons wat leren."

Gorilla

Een bioloog gaat op expeditie naar de binnenlanden van Afrika. Zijn joodse vrouw zeurt altijd enorm dat ze mee wil maar dat mag niet. Maar ze zeurt zo enorm dat het die man lukt om bij uitzondering toestemming te krijgen. Kampement in de jungle, die vrouw gaat ergens plassen, wordt ze door een gorilla ontvoerd. Zoektochten, en pas dagen later wordt ze volkomen utgeput in een nest teruggevonden. Naar het ziekenhuis, dagen aan het infuus, eindelijk kan ze weer een beetje praten. "Hoe voelt u zich mevrouw Levi?" -"Dokter... Hoe ik me voel... Hij belt niet, hij schrijft niet..."