Jean-Paul Franssens

De oude indeling van het pand.

Het geboortehuis van Jean-Paul Franssens, en waar hij zijn jeugd doorbracht. Lees Rozen uit het Zuiden (Boekwinkeltjes). Rood: dat was de woning. Hoek Noorderkerkstraat en de Wipstraat, aan het Nieuwe Kerkhof in Groningen.

Links het balkon, rechts vijf ramen; de linkse twee, dat was de keuken, de rechtse drie de woonkamer, daar waar hij na zijn hersenoperatie naar buiten lag te kijken, over het Nieuwe Kerkhof.

Het kleine deurtje links van de twee "bomen" (zie ook hieronder) was hun opgang.

Blauw huis 2.

NĂ¡ de meest recente verbouwing nu (anno?) zit het anders in elkaar. Zie onder. Dat ziet wat simpeler uit maar dat is het nog niet helemaal.

De ingang van het rechter huis zit aan de voorkant, maar de voormalige opgang van Franssens hoort er ook bij. Dat is nu een iets inspringend fietsenschuurtje.

En het huis links springt nu met dat balkon weer iets in, in het huis rechts.

Ik heb stellig de indruk dat de oude situatie niet de oorspronkelijke was. Dat zal oorspronkelijk meer geleken hebben op de huidige situatie. Waar toen dat balkon bij hoorde, dat blijft onduidelijk...

(Die Wipstraat in Groningen loopt trouwens parallel met de Pijpstraat.)
("Wij hadden laatst in de pizzeria een bestelling van iemand uit de Wipstraat. Gebeld of het klopte. Kregen we de hospita en die heette Naaier. Echt waar. Giny.")

De huidige verdeling van het pand.