Films

The Amazing Howard Hughes

De film loopt als een trein. Nog minderjarig neemt hij het bedrijf van zijn vader over. Zijn activiteiten lopen van stoomauto's via films naar vliegtuigen. Hypochonder, smetvrees, relatie met Ginger Rogers, snelheidsrecords en record rond de wereld vliegen, krijgt een Ticker Tape, schitterende auto's, twee vliegtuigongelukken, grootste vliegboot ooit gebouwd die maar een keer een klein stukje vloog (de Spruce goose), begint vreemd te doen, verzorgt zich niet meer, "allemaal communisten!", tien jaar buiten beeld enzovoorts.

Uit deze film komt de naam Hells Angels, een film van Hughes.

Een beeld uit de film. Hughes zit aan bij een gala-diner.

The Aviator

The Amazing Howard Hughes is uit 1977, deze film uit 2004.

Dit is veel minder, en ook zowat beperkt tot de productie van de film Hells Angels (hier Hell's Angels). Daarnaast produceert Hughes voor het leger (WO II) veel vliegtuigen, en ontwikkelt hij daarvoor de eendekker, die minder last van vibratie heeft dan de tweedekker.

De productie van Hells Angels kostte drie jaar. Na twee jaar was de film af, maar het publiek kwam niet meer naar stomme films, zodat alles opnieuw moest.

Golf spelen en daarna een relatie met Audrey Hepburn.

In deze film komt de Spruce goose wel ter sprake. De proefvlucht ervan (zie de foto) wordt in de film zwaar overdreven.
Het enorme ding moest licht zijn, vandaar dat het werd gebouwd van spruce, sparrenhout.

De Spruce goose op zijn proefvlucht.

Die Blechtrommel

Erg mooie film.
In ene Charles Aznavour! Perfect Duits sprekend.
Prachtig anti-nazi verhaal ook.

Een scène uit de film. Oscar zit te trommelen boven in een kerktoren onder de klokken.

Death rides a horse

Dat is (was, tot mijn verbazing) een erg goede western. Lee van Cleef...
De tweede hoofdrolspeler, John Phillip Law, is veel minder, maar de film is zo goed dat dat niet uitmaakt. Je kan je er niet los van maken.
Wel enorme kutmuziek. En vooral hier vallen die belachelijk witte tanden van al dat rondtrekkende schorum erg op.

Een scène uit de film. Lee van Cleef richt zijn revolver.

The Immitation Game

Over hoe Alan Türing de Duitse Enigma code breekt. "Die code wordt geproduceerd door een machine. Dat kan een mens niet breken, dat kan enkel een machine." En niet alleen zo worden hem toegewezen knappe koppen opzij geschoven, ook met "Deze mensen vertragen mijn werk" en ook hoe duidelijk hij zijn mening geeft over in zijn ogen domkoppen oftewel níet super intelligenten. Door tussenkomst van Churchill worden ze afgevoerd. Waarmee alle tegenwerking nog lang niet van de baan is.
Succes eindelijk, en tegelijkertijd de domper: als we laten merken dat we de code gebroken hebben (passagiers-schepen waarschuwen voor Duitse onderzeeërs) dan zijn we terug bij af.
Later wordt er toch nog met Türing afgerekend. Homo, chemische castratie, zelfmoord.

Een scène uit de film. Türing staat peinzend voor zijn enorme computer.

The Purple Rose of Cairo

Dat is gewoon by far Allen's beste film.
Vraag me niet waarom. Dat is niet uit te leggen. Net zomin als je kan uitleggen waarom Shakespeare "goed" is, wie zei dat ook al weer. O ja, Orwell.

De hoofdrolspeelster (Mia Farrow) in een krantenwinkel, naast een andere klant.

Hannah and her sisters

Of Mickey Sachs (Woody Allen) spermadonor wil zijn.
"Ik heb vroeger wel bloed gegeven... En kleren aan arme mensen..."

Een scène uit de film. Hannah en Mickey zitten naast elkaar vóór een boekenkast, glazig kijkend.

Everything you always wanted to know about sex

(But were afraid to ask)

Zeven korte films. Zie Wiki hier (nieuw venster). Schitterend, die vent die een relatie heeft met een schaap; komt ie bij een psychiater die dan zelf op dat schaap verliefd wordt. Schitterend, die achtervolging door die reusachtige tiet ("I know how to handle tits").

Een scène uit de film. De patiënt, de psychiater en het schaap.

Los Santos Inocentes

De titel betekent de heilige onschuldigen, wat in het Nederlands vroeger genoemd werd de onnozele kinderen, nu de onschuldige kinderen. Toen Jezus geboren was liet Herodus voor de zekerjeid alle jongens onder de twee jaar vermoorden. Op 28 december werd dat vroeger herdacht.

De film vertelt het leven van een familie van onschuldige heiligen, onder de tiranie van een grootgrondbezitter. Een rare oom en een zwaar gehandicapte dochter zijn erbij.

Weinig verhaal maar dat stoort niet. De andere dochter mag niet naar school omdat ze als dienstmeid moet komen werken. De eigenaresse van het hele spul woont in Madrid en komt met Kerstmis samen met een bisschop het personeel uitbetalen. Die rare oom heeft een tamme uil en later een tamme raaf. Enzovoorts.

Maar een prachtige ontroerende film.

De familie vóór hun huis.

The Shawshank Redemption

Weer zo'n film, net als Death Rides a Horse, waar je uiterst geboeid naar blijft kijken. Like wow.
En Morgan Freeman is natuurlijk altijd erg goed. Unforgiven, Million Dollar Baby...

Staat al jaren nummer 1 op IMDb.

De hoofdrolspeler en Norman Freeman zitten te dammen op de luchtplaats.

Zoek zoek

Welke film is dat nou ook alweer dat ze Lee van Cleef een sigaar uit z'n mond schieten en dat ie dan weer een nieuwe opsteekt?

En welke film is dat die qua einde zo lijkt op The Shawshank Redemption maar dat is dan nog veel mooier. Die gevangene mag ook de stad in naar de bank en zo.

En welke film is dat van die bankoverval in een stadje in Texas of zo met die gijzelaars en dat er dan twee gijzelaars worden vrijgelaten, een zwangere vrouw en een oud mannetje? Dat oude mannetje is de overvaller, geschminkt, en die buik van die vrouw dat is de poen.