Films

Un Air de Famille

Een soort familie. Eigenlijk een eet-film, maar ja, uiteindelijk wordt er niet gegeten...

De hele film speelt in een Frans café, Au Père Tranquille, de rustige vader, uitgebaat door de oudste zoon van een familie die daar altijd bij elkaar komt. Nu zijn ze er om een verjaardag te vieren. Op dat soort gelegenheden gaan ze altijd eten in een restaurantje in de buurt.

Maar ja, een scheiding, ruzies, en het etentje gaat niet door.

Toch een heel aardige film hoor! Een "praatfilm" maar daar is hier niks mis mee.

Een scène uit de film. Eem man en een vrouw uit de familie staan aan de bar, de uitbater ersachter.

The Amazing Howard Hughes

De film loopt als een trein. Nog minderjarig neemt hij het bedrijf van zijn vader over. Zijn activiteiten lopen van stoomauto's via films naar vliegtuigen. Hypochonder, smetvrees, relatie met Ginger Rogers, snelheidsrecords en record rond de wereld vliegen, krijgt een Ticker Tape, schitterende auto's, twee vliegtuigongelukken, grootste vliegboot ooit gebouwd die maar een keer een klein stukje vloog (de Spruce goose), begint vreemd te doen, verzorgt zich niet meer, "allemaal communisten!", tien jaar buiten beeld enzovoorts.

Uit deze film komt de naam Hells Angels, een film van Hughes.

Een beeld uit de film. Hughes zit aan bij een gala-diner.

The Aviator

The Amazing Howard Hughes is uit 1977, deze film uit 2004.

Dit is veel minder, en ook zowat beperkt tot de productie van de film Hells Angels (hier Hell's Angels). Daarnaast produceert Hughes voor het leger (WO II) veel vliegtuigen, en ontwikkelt hij daarvoor de eendekker, die minder last van vibratie heeft dan de tweedekker.

De productie van Hells Angels kostte drie jaar. Na twee jaar was de film af, maar het publiek kwam niet meer naar stomme films, zodat alles opnieuw moest.

Golf spelen en daarna een relatie met Audrey Hepburn.

In deze film komt de Spruce goose wel ter sprake. De proefvlucht ervan (zie de foto) wordt in de film zwaar overdreven.
Het enorme ding moest licht zijn, vandaar dat het werd gebouwd van spruce, sparrenhout.

De Spruce goose op zijn proefvlucht.

The Birds

Het enige wat me van deze film interesseerde is hoe ze dat met die vogels hebben gedaan. Ik vond daar wat Wiki-teksten over.

Eerst een tekst over de oorsprong van het verhaal.

"The Birds film was partly inspired by the true events of a mass bird attack on the seaside town of Capitola in California on August 18, 1961 when 'Capitola residents awoke to a scene that seemed straight out of a horror movie. Hordes of seabirds were dive-bombing their homes, crashing into cars and spewing half-digested anchovies onto lawns.'" "The real cause of the birds behaviour was toxic algae but that was not known back in the 1960s."

Nu die vogels.
"The majority of the birds seen in the film are real, although it is estimated that more than $ 200,000 was spent on the creation of mechanical birds for the film. Ray Berwick was in charge of the live birds used in the production, training and catching many of them himself. The gulls were caught in the San Francisco garbage dump and the sparrows were caught by John 'Bud' Cardos. However, the captured sparrows had to be used alongside birds from pet shops to achieve full effect in the scene where they invade the house."

"Volgens Rod Taylor kregen de meeuwen een mengsel van tarwe en whiskey, zodat ze niet telkens wegvlogen tijdens de opnames."

"De scène in de slaapkamer werd in zeven dagen opgenomen. Tippi Hedren liep tijdens een opname een snee op door toedoen van een vogel. De opnames met de vogelaanvallen gaven Hedren zo veel stress, dat ze een week moest herstellen in een ziekenhuis."

Still uit de film, waarop de vrouw en de kinderen door de vogels worden aangevallen.

Die Blechtrommel

Erg mooie film.
In ene Charles Aznavour! Perfect Duits sprekend.
Prachtig anti-nazi verhaal ook.

Een scène uit de film. Oscar zit te trommelen boven in een kerktoren onder de klokken.

Death Rides a Horse

Dat is (was, tot mijn verbazing) een erg goede western. Lee van Cleef...
De tweede hoofdrolspeler, John Phillip Law, is veel minder, maar de film is zo goed dat dat niet uitmaakt. Je kan je er niet los van maken.
Wel enorme kutmuziek. En vooral hier vallen die belachelijk witte tanden van al dat rondtrekkende schorum erg op.

Een scène uit de film. Lee van Cleef richt zijn revolver.
Een still uit de film. De dokter met de stroper op het scheepje van de laatste.

Dorp aan de Rivier

Een prachtig boek van Antoon Coolen. "De knotwilgen staken hun armoedige vuist schuin boven het water uit." Als je zoekt op de titel van het boek plus pdf, dan vind je er een bovenaan. En op Boekwinkeltjes vind je het voor centen.
Scenario en dialogen van de film: Hugo Claus. Decors en kostuums: Friso Wiegersma, de zoon van de dokter Wiegersma waarop het verhaal is gebaseerd. Althans het boek speelt in een dorp aan de Maas (Lith in de film), en Wiegersma praktiseerde in Deurne. Wiegersma was ook een groot schilder, zie onder het zelfportret Medicus Pictor (medicus schilder). Zadkine was regelmatig te gast in Deurne. In dat huis in Deurne zit nu een museum, De Wieger.

Prachtige film, erg ontroerend dikwijls.

(De gemeente Deurne wilde die -lastige- huisarts Wiegersma kwijt. Toen hebben ze een mooi huis aangeboden op het dorpsplein aan een andere arts, die vriendelijk moest zijn tegen de patiënten, om die weg te lokken bij Wiegersma. Dat was de vader van Jan Hanlo.
Jan Hanlo zat later in een zeer geheim homo-clubje, met Beukers, de directeur van het Helmondse gymnasium, en met Frits Philips. Philips had moeite met zijn homosexualiteit, en heeft zich enkele keren om advies bij Reve gevoegd.)

(Mijn opa, huisarts in Gemert, draaide weekenddiensten met Wiegersma. Hij moest ooit naar een patiënt van Wiegersma voor een bevalling. Dat was in een plaggenhut in De Peel. Man houdt de lamp van de dokter boven de buik van de vrouw. Blijkt het een tweeling te zijn, een ramp voor zulke arme mensen. Toen het tweede kind verscheen riep de man, een stroper natuurlijk, "Dokter dokter! Mach dich de laamp oet! Die komme op et leecht aaf!")

Het genoemde zelfportret van Wiegersma in zijn doktersjas.

The Immitation Game

Over hoe Alan Türing de Duitse Enigma code breekt. "Die code wordt geproduceerd door een machine. Dat kan een mens niet breken, dat kan enkel een machine." En niet alleen zo worden hem toegewezen knappe koppen opzij geschoven, ook met "Deze mensen vertragen mijn werk" en ook hoe duidelijk hij zijn mening geeft over in zijn ogen domkoppen oftewel níet super intelligenten. Door tussenkomst van Churchill worden ze afgevoerd. Waarmee alle tegenwerking nog lang niet van de baan is.
Succes eindelijk, en tegelijkertijd de domper: als we laten merken dat we de code gebroken hebben (passagiers-schepen waarschuwen voor Duitse onderzeeërs) dan zijn we terug bij af.
Later wordt er toch nog met Türing afgerekend. Homo, chemische castratie, zelfmoord.

Een scène uit de film. Türing staat peinzend voor zijn enorme computer.

Paris, Texas

Paris in de staat Texas dus.

IMDb schrijft kort en bondig "Travis Henderson, an aimless drifter who has been missing for four years, wanders out of the desert and must reconnect with society, himself, his life, and his family."

Met onder andere Natasha Kinsky. Hoofdrol Harry Dean Stanton; heel erg goed. (In een of ander lulprogramma van de VPRO over J. J. Kale werd gezegd dat díe de hoofdrol in die film speelde.)

Zie hier (nieuw venster). Een erg ontroerende film.

Prachtig, dat zoontje van die Henderson. "Ik wist dat je niet dood was."

Henderson in de woestijn en van de kaart.

The Purple Rose of Cairo

Dat is gewoon by far Allen's beste film.
Vraag me niet waarom. Dat is niet uit te leggen. Net zomin als je kan uitleggen waarom Shakespeare "goed" is, wie zei dat ook al weer. O ja, Orwell.

De hoofdrolspeelster (Mia Farrow) in een krantenwinkel, naast een andere klant.

Hannah and her Sisters

Of Mickey Sachs (Woody Allen) spermadonor wil zijn.
"Ik heb vroeger wel bloed gegeven... En kleren aan arme mensen..."

Een scène uit de film. Hannah en Mickey zitten naast elkaar vóór een boekenkast, glazig kijkend.

Everything you Always Wanted to Know about Sex

(But were afraid to ask)

Zeven korte films. Zie Wiki hier (nieuw venster). Schitterend, die vent die een relatie heeft met een schaap; komt ie bij een psychiater die dan zelf op dat schaap verliefd wordt. Schitterend, die achtervolging door die reusachtige tiet ("I know how to handle tits").

Een scène uit de film. De patiënt, de psychiater en het schaap.

Ruthless People

Ik hou niet zo van komedies maar deze is erg leuk. En De Vito is altijd goed (Matilda!).

Er loopt van alles door elkaar, het verhaal is niet zo sterk daardoor, rommelig, maar de clou is natuurlijk erg leuk. De Vito wil zijn vrouw vergiftigen, en net op dat moment wordt die gekidnapt en met de dood bedreigt.

Tegen zijn vriendinnetje: Ik heb erg weinig tijd; "I hoped we had time for a poke in the whiskers".

Een als clown verklede afperser probeert bij De Vito het koffertje met het losgeld los te trekken.

Los Santos Inocentes

De titel betekent de heilige onschuldigen, wat in het Nederlands vroeger genoemd werd de onnozele kinderen, nu de onschuldige kinderen. Toen Jezus geboren was liet Herodus voor de zekerjeid alle jongens onder de twee jaar vermoorden. Op 28 december werd dat vroeger herdacht.

De film vertelt het leven van een familie van onschuldige heiligen, onder de tiranie van een grootgrondbezitter. Een rare oom en een zwaar gehandicapte dochter zijn erbij.

Weinig verhaal maar dat stoort niet. De andere dochter mag niet naar school omdat ze als dienstmeid moet komen werken. De eigenaresse van het hele spul woont in Madrid en komt met Kerstmis samen met een bisschop het personeel uitbetalen. Die rare oom heeft een tamme uil en later een tamme raaf. Enzovoorts.

Maar een prachtige ontroerende film.

De familie vóór hun huis.

The Shawshank Redemption

Weer zo'n film, net als Death Rides a Horse, waar je uiterst geboeid naar blijft kijken. Like wow.
En Morgan Freeman is natuurlijk altijd erg goed. Unforgiven, Million Dollar Baby...

Staat al jaren nummer 1 op IMDb.

De hoofdrolspeler en Norman Freeman zitten te dammen op de luchtplaats.

Soldaat van Oranje

Een patserige film over een patser.

Rutger Hauwer en Jeroen Krabbee in smoking op een oude motorfiets.

Al Sur de Granada

South from Granada is een beroemd boek en een mooi boek. Zie hier en zie de auteur hier (alles in een nieuw venster).

Wel het soort boek dat zich moeilijk in een film laat vatten. Denk aan Hoe God verdween uit Jorwerd (maar dan niet geschreven door een softo maar door iemand die in beide Wereldoorlogen vocht).

Een lekker doorlopende film, geromantiseerd maar dat kan moeilijk anders. Een ding: de hoofdrolspeler is een beetje een lulletje.

Enkele stills uit de film. Een flamengo-danseres, en meeklappend publiek, waaronder de hoofdrolspeler.

Zoek zoek

Welke film is dat nou ook alweer dat ze Lee van Cleef een sigaar uit z'n mond schieten en dat ie dan weer een nieuwe opsteekt?

En welke film is dat die qua einde zo lijkt op The Shawshank Redemption maar dat is dan nog veel mooier. Die gevangene mag ook de stad in naar de bank en zo.

En welke film is dat van die bankoverval in een stadje in Texas of zo met die gijzelaars en dat er dan twee gijzelaars worden vrijgelaten, een zwangere vrouw en een oud mannetje? Dat oude mannetje is de overvaller, geschminkt, en die buik van die vrouw dat is de poen.